2:14 μ.μ.

Οι απαιτήσεις για σύγχρονη ηγεσία στην επιτυχή προσπάθεια αλλαγής…

Η Rosabeth Moss Kanter, καθηγήτρια του Harvard Business School, θεωρείται μία από τις 100 πιο σημαντικές γυναίκες στην Αμερική, σήμερα. Η άποψη που έχει για τον κόσμο δεν περιορίζεται, φυσικά, στην αίθουσα διδασκαλίας και η ευρύτερη κοινωνική επίδραση της παραμένει αξιοσημείωτη έως σήμερα.

Στη διδακτορική της διατριβή της, αρκετές δεκαετίες πλέον πριν, εξέταζε τις κοινωνίες της «Ουτοπίας» του 19ου αιώνα και με τα χρόνια όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τον νεανικό ιδεαλισμό της αλλά συνέχισε να τον εφαρμόζει με επιτυχία και στα μεγάλα θέματα των επιχειρήσεων[i].

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την σκέψη της είναι και το ακόλουθο: «Μήπως περιμένουμε πολλά από τους ηγέτες;»[ii]

Συγκεκριμένα, αποφαίνεται πως εάν η προσδοκία μας συνίσταται στο ότι ένας και μοναδικός ηγέτης μπορεί να τα κάνει όλα, αυτή δεν είναι ρεαλιστική. Ωστόσο σημειώνει πως είναι εξίσου ενδιαφέρον το πόσα πράγματα μπορεί να θέσει σε κίνηση ένας και μόνο ηγέτης…

Υπογραμμίζει πως ειδικά σε περιόδους μεταστροφής είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να καταφέρει η νέα ηγεσία αποδεσμεύοντας ταλέντο και δυναμικό που υπήρχαν ήδη στην εταιρία, αλλά καταστέλλονταν από ρυθμίσεις, κανονισμούς και γραφειοκρατία.

Και διευκρινίζει πως αληθινή ηγεσία δεν σημαίνει να έχεις απλώς αμυντική θέση απέναντι στα πράγματα, αλλά να ενεργείς πριν μια κρίση ξεφύγει από τον έλεγχο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία αποτελεί ένα συνδυασμό του να γεννηθείς στο σωστό μέρος, να σου δοθεί μια ευκαιρία, του χαρακτήρα που έχεις και των συστημάτων υποστήριξης που διαθέτεις, πάντοτε…

Ποτέ ένα από τα παραπάνω δεν αρκεί, χρειάζονται όλα μαζί…

Όσον αφορά, συγκεκριμένα το επίπεδο λειτουργίας των Εταιριών υπογραμμίζει πως οι συχνά ανυπόστατες προσδοκίες για γρήγορη και συνεχή ανάπτυξη, για διαρκείς αυξήσεις των τριμηνιαίων κερδών οι οποίες ασκούν πίεση στις εταιρίες για να πετύχουν τους στόχους τους με κάθε μέσο φέρνουν αρνητικά, τελικώς, αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμη οπτική. Και βέβαια η Rosabeth Moss Kanter είναι υπέρ της δραστήριας συμμετοχής των εταιριών στην κοινωνία των πολιτών, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες οι οποίες θεωρούνται ότι βελτιώνουν την κατάσταση του κόσμου μέσα στον οποίο κινείται η εταιρία…

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στα χαρακτηριστικά του ηγέτη σημειώνει πως στην εποχή μας οι καλύτεροι ηγέτες διαθέτουν κάποια σχεδόν παγκόσμια χαρακτηριστικά. Οι ηγέτες αυτοί, μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματικοί όταν μπορούν να δημιουργήσουν συνασπισμούς, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα υποστήριξης, να ενθαρρύνουν, να ακούσουν και να αξιοποιήσουν άλλους ανθρώπους. Αυτού του είδους τα γνωρίσματα τείνουν να ξεπερνούν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Άρα θεωρεί πως ένας κρίσιμος ρόλος της σύγχρονης ηγεσίας είναι να θέτει ρεαλιστικές προσδοκίες επίδοσης και να εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για την επίτευξη τους…

Επίσης αναφέρεται και στο πως πρέπει να ανταποκριθούν οι σύγχρονοι οργανισμοί (επιχειρήσεις, κόμματα, κοινωφελείς οργανισμοί…) στην πρόκληση των αυξανόμενων προσδοκιών. Θεωρεί πως οι επιτυχημένοι οργανισμοί πρέπει πλέον να καταφέρνουν να καινοτομούν και να αυτοσχεδιάζουν γρήγορα. Οι ηγέτες τους πρέπει να δουλεύουν αποτελεσματικά με τα δίκτυα των εξωτερικών συνεργατών τους και να έχουν την ικανότητα να οικοδομούν μια αίσθηση κοινότητας σε ολόκληρο τον οργανισμό που διευθύνουν. Να επενδύουν σε ανθρώπους, όχι μόνο χρηματικά, αλλά και ως προς την ποιότητα της δουλειάς και την ικανότητα τους να ασκούν οι ίδιοι ηγεσία.

Οι ηγέτες πρέπει να ξέρουν να «χτίζουν» ηγέτες γύρω τους…

Τελικώς υποστηρίζει πως για να έλθουν οι επιτυχημένες αλλαγές οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να είναι τολμηροί και αποφασισμένοι. Αν οι ηγέτες που έρχονται για να επιφέρουν τη αναγκαία μεταστροφή δεν καταφέρουν να εξετάσουν σε βάθος το μοντέλο της επιχείρησης και τις βασικές συνθήκες του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του και να ανατοποθετήσουν τις βασικές διαστάσεις οργανισμού που διευθύνουν, αν κάνουν απλά αισθητικές αλλαγές, αυτές δεν θα διαρκέσουν. Δεν θα έχουν πραγματικό θετικό αποτέλεσμα. Χάνουν έτσι, απλώς, τον χρόνο τους και τον χρόνο προσαρμογής του οργανισμού που διευθύνουν…

Εάν όμως καταφέρουν να επανεξετάσουν συστηματικά τις παραδοσιακές πρακτικές του οργανισμού που διευθύνουν και καταφέρουν να τις αναπροσαρμόσουν βάσιμα και μακρόπνοα, αν αμφισβητήσουν με συστηματικότητα τις βασικές επιχειρηματικές προϋποθέσεις του, τότε και μόνον τότε μπορούν να δημιουργήσουν αλλαγές που θα διαρκέσουν και να δώσουν ένα πετυχημένο μέλλον στον οργανισμό τους.

Συνολικά, λοιπόν, θεωρεί πως ένας κρίσιμος ρόλος της σύγχρονης ηγεσίας είναι να θέτει ρεαλιστικές προσδοκίες επίδοσης και να εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για την επίτευξη τους. Υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, πως ποτέ η αναζητούμενη ουσιώδης αλλαγή του οργανισμού δεν είναι αυτόματη και στιγμιαία. Πάντοτε, η συστηματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Από όλους τους συμμετέχοντες…

Ας μην ξεχνούμε αυτά τα βασικά όταν ομιλούμε για σύγχρονη ηγεσία…


[i] Kanter, Rosabeth Moss (1972). Commitment and community: communes and utopias in sociological perspective. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-14576-4.
Kanter, Rosabeth Moss (1984). The change masters: innovation and entrepreneurship in the American corporation. Simon and Schuster.
Kanter, Rosabeth Moss (14 June 2011). “Innovation: the classic traps”. Harvard Business Review on Inspiring and Executing Innovation. Harvard Business Press. pp. 149–181. ISBN 978-1-4221-6261-3.
Kanter, Rosabeth Moss (2015). Move: Putting America’s Infrastructure Back in the Lead. W. W. Norton & Company.
[ii] Rosabeth Moss Kanter, H Επιχείρηση στη Νέα Εποχή, στο Stuart Crainer-Des Dearlove
Πρωτοδημοσιεύτηκε στο αξιόλογο και αξιοπρόσεκτο site: report247



pluralismos
pluralismos


Χάρης Βλάδος: Τα ” Μετρα του Τσιπρα “


Μαζικό κοκτέιλ “παυσίπονων”… Και πλήρης ανικανότητα για τις απολύτως αναγκαίες πετυχημένες “χειρουργικές επεμβάσεις”… Σε όλα τα…


Χάρης Βλάδος: Οι 2 “τύποι” των σημερινών Ελλήνων…


“ Δυστυχώς, στην Ελλάδα κυριαρχουν 2 “τύποι ανθρώπων”… – Ο πρώτος, ο μακράν πλειοψηφικός, είναι ο…


Χάρης Βλάδος: Τα χαρακτηριστικά του σημερινού ηγέτη


Διευθύνω σημαίνει, με απλά λόγια, «κρατάω το τιμόνι» της επιχείρησης… Και σπάνια φτάνει οποιαδήποτε επιχείρηση με…


Χάρης Βλάδος: Επιχειρηματική δραστηριότητα και Πολιτική


Στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους τρόπους επίλυσης, στους καιρούς της κρίσης, αναφέρθηκε ο λέκτορας…


Χάρης Βλάδος: Δεν ήρθαν “όλα στα ξαφνικά”…


Παρακινδυνευμένη Πρόβλεψη και Ετερόδοξη Προφητεία φαινόταν η Επιστημονική Προσέγγιση – μέσω αναλυτικής διερεύνησης και αξιολόγησης δεδομένων…


Χάρης Βλάδος: Εκνευριστική αδιαφορία…Χονδροειδής άγνοια


“ Στις μέρες μας η ελληνική οικονομία και κοινωνία διέρχεται μια βαθιά κρίση. Κρίση όχι μονάχα…


Χάρης Βλάδος: Δεν λείπουν οι ηγέτες στον σύγχρονο κόσμο


Λείπουν οι ηγέτες ή λείπει η κατανόηση του τι πραγματικά σημαίνει ηγέτης; Μία από τις εκφράσεις…


Χάρης Βλάδος: Ο “εχθρός” της ακραίας φτώχειας


Σκαιόν το πλουτείν κ’ άλλο μηδέν ειδέναι. Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός μτφρ: Είναι φοβερό να…


Χάρης Βλάδος: Πίσω από τις μεγάλες Κρίσεις


Η αγορά κεφαλαίου στις μέρες μας ορθώς χαρακτηρίζεται ως το κομμάτι εκείνο της καπιταλιστικής αρχιτεκτονικής όπου…


Χάρης Βλάδος: Επιμένουμε στα ίδια παραμύθια…


“ Παρότι το εύρος των θέσεων και των προοπτικών για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν παύει…


Χάρης Βλάδος: Η “περίεργη ομάδα ανθρώπων”…


“ Δεν χωρά αμφιβολία, στα μάτια μου, πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι, από εδώ…


Χάρης Βλάδος: σοβαρή κυβέρνηση…λογική φορολογία


“ Η φορολογία είναι κλοπή ”… “ Μπούρδες… (Κατ’ αναλογία με το επίσης ανόητο “η ιδιοκτησία…


Χάρης Βλάδος: Κρίσεις και Καινοτομία


“ Η κεντρική προβληματική εστιάζεται στην μελέτη της στενής εξελικτικής διασύνδεσης των τριών θεμελιωδών διαστάσεων/πυλώνων δόμησης…


Στο εσωτερικό των πιο έξυπνων επιχειρήσεων…


“ Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας συγγραφέας είναι το να…


Χάρης Βλάδος: 12 Επώδυνοι Κανόνες Επιβίωσης


“Ο αγώνας της οικονομίας λαμβάνει χώρα πάντοτε στο πλαίσιο ενός ενιαίου και ιστορικά προσδιορισμένου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου.…


Χάρης Βλάδος: Ο Κυτταρικός Κινητήρας της Οικονομίας


“Πολλοί μαθητές και συνεργάτες μου, μέσα στην ήδη πολυετή περίοδο που διδάσκω στρατηγική και βοηθώ επιχειρήσεις…


Χάρης Βλάδος: Η λέξη-κλειδί για την οικονομία


“Κρίσιμης σημασίας θα πρέπει να είναι η εμπέδωση ενός σταθερού αλλά και ευοίωνου επιχειρηματικού κλίματος, το…


Χάρης Βλάδος: Η κρίση πονά αλλά γεννά το νέο…


“Ζούμε σε μια πολύ παράξενη εποχή. Όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, ολόκληρος…


Χάρης Βλάδος: Αυτονόητα και βεβαιότητες…τέλος


Στις αρχές του 21ου αιώνα όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, ολόκληρος ο…


Χάρης Βλάδος: τα οικονομικά της καινοτομίας


“ Στα θεμέλια ολόκληρου του οικοδομήματος της οικονομικής επιστήμης βρίσκεται η Κλασσική Πολιτική Οικονομία (ΚΠΟ). Αυτή…


Χάρης Βλάδος: Και με την Κρίση Ανταγωνιστικότητας, τι;


“Η αναβάθμιση της Ποιότητας και η συγκράτηση των Τιμών της εθνικής μας παραγωγής δεν μπορεί να…


Χάρης Βλάδος: Δεν μας φταίνε οι άλλοι…


“ Παρότι η κρίση του ελληνικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος συμπίπτει χρονικά με ένα βαθύτερο ρεύμα αναδιάρθρωσης του…


Χάρης Βλάδος: Μυστήριο πράγμα ο “Έλληνας”…


“Θέλει – και καλά…- οι εκπρόσωποι του στο κοινοβούλιο να χαρακτηρίζονται από υψηλό ήθος και κολλαριστό…


Χάρης Βλάδος: Δεν παραμυθιάζω, δεν κολακεύω αδυναμίες…


“Εδώ και χρόνια… Δεν παραμυθιάζω, δεν πουλάω φρούδες ελπίδες, δεν κολακεύω αδυναμίες… Πόσοι όμως είναι διατεθειμένοι…


Χάρης Βλάδος: Το τρίπτυχο της επιτυχίας


Είναι τεράστιο λάθος αυτό που πολλοί κάνουν, λέγοντας ότι προτάσσουν τα κοινωνικά ζητήματα και ας έρθουν…


Νισαφι …


“ Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, τόσα χρόνια, κατανάλωσε αφειδώς “πσεκασμένες αναλύσεις” και “συνωμοσιολογικές αρλούμπες”,…


Χάρης Βλάδος: Δεν αντέχει ο τόπος και άλλη καθυστέρηση…


Πολλοί νομίζουν, λανθασμένα, πως η βιομηχανική πολιτική είναι κάτι που αφορά, στενά, μονάχα τον τομέα της…


Χάρης Βλάδος: Οι ρίζες του σύγχρονου φιλελευθερισμού…


Οι ρίζες της θεωρίας της ανάπτυξης βρίσκονται στο έργο των κλασσικών οικονομολόγων του 18ου και 19ου…


Χάρης Βλάδος: Τι σημαίνει «νέο» και τι καινοτομία…


Ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα και κρίσιμα ερωτήματα, στην οπτική μου, στην συνολική θεματική της ανάλυσης…


Χάρης Βλάδος: Η υγιής λύση στο δημοσιονομικό μας


“ Εσύ θα πληρώσεις τους “κλεμμένους φόρους”! ” “Αγαπητοί μου, η υγιής λύση στο δημοσιονομικό μας…


Χάρης Βλάδος: Δεν αγαπούμε τον στρατηγικό σχεδιασμό…


Επιχειρηματικότητα “στο Πόδι και στα Γρήγορα” … “ Στην Ελλάδα, δεν τον αγαπούμε τον συστηματικό και…


Χάρης Βλάδος: Ο σύγχρονος αποτελεσματικός μάνατζερ


  Διευθύνω σημαίνει, με απλά λόγια, «κρατάω το τιμόνι» της επιχείρησης… Και σπάνια φτάνει οποιαδήποτε επιχείρηση…


Χάρης Βλάδος: Να επιχειρείτε πάντα σαν αληθινές γυναίκες


“ Για μένα η επιχειρηματίας του μέλλοντος είναι περισσότερο μια «τεχνοκράτης με καρδιά, με πείσμα και…


Χάρης Βλάδος: τα λέγαμε, τα γράφαμε, φίλοι αγρότες…


“ Το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής είναι πολύ βαθύτερο… ” Γιατί ΚΑΙ η ελληνική γεωργία, όπως…


Χάρης Βλάδος: «Δωρεάν ελευθερία», ποτέ και πουθενά …


“Ξέρετε, το νόημα της Στρατηγικής είναι ενιαίο και καθολικό… Η έννοια της Στρατηγικής δεν περιορίζεται, απλώς,…


Χάρης Βλάδος: Μαθήματα ανταγωνιστικότητας


Ένα από τα πιο συζητημένα, κρίσιμα αλλά και «σκιώδη» ζητήματα στον σύγχρονο δημόσιο διάλογο είναι και…


Χάρης Βλάδος: Ευχάριστο πράγμα η δικαίωση …


Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα για έναν αναλυτή-συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως το πέρασμα του…


Χάρης Βλάδος: “Βαθύτερα” τα προβλήματα της χώρας…


“ Η εκρηκτικότητα των μακρο-οικονομικών ανισορροπιών -και της καταφανώς αναποτελεσματικής διαχείρισης του δημοσίου ελλείμματος και χρέους…


Χάρης Βλάδος: Οικονομικά και αριθμοί…


Πολλοί νομίζουν πως «Οικονομικά» σημαίνουν μονάχα «αριθμοί»… Αλλά, δεν… Μόνοι τους δεν λένε τίποτα…


Χάρης Βλάδος: Η κρίση αυτή δεν είναι το τέλος…


Σκέψεις για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα… Επειδή με “γαργαλάνε” μερικοί φίλοι για να παρουσιάσω συγκεκριμένα…


Χάρης Βλάδος: Διαβάστε και κάτι ουσιώδες …


“Αφήστε τις ανοησίες περί “γονιδίων”, “ξένων δάκτυλων”, “συνωμοσιών”, “προδοσιών” και “του κακού του ριζικού μας”… Στο…


Χάρης Βλάδος: Αποτυχημένες Πολιτικές ή Φιλελευθερισμός;


Ο «φιλελευθερισμός» ως ιδεολογικός σάκος του box:


Χάρης Βλάδος: Η κρισιμότερη τομή εξόδου απο την κρίση


Η οπτική μας, μας οδηγεί, τελικά στην πρόταση δόμησης μηχανισμών συστηματικής ανάπτυξης της γνώσης και της…


Χάρης Βλάδος: Τα 6 “κλειδιά“ του μέλλοντος που μας αξίζει…


“ Η ανάλυση της παρούσας κρίσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας φαίνεται πως στις περισσότερες προσεγγίσεις…


Χάρης Βλάδος: Η κρισιμότερη ικανότητα κάθε «παίκτη»


Το «νέο» μπαίνει πάντοτε στην ζωή μας ως μια απόπειρα προσαρμογής, στις αλλαγές που αντιμετωπίζουμε. Και…